Advies nodig?
088-7800000

Deel deze pagina:

 

 

 

Wat is de starterslening ?

De Starterslening is een flexibele lening die wordt verstrekt door de gemeente De hoogte van de lening vormt het verschil tussen de maximaal toegestane lening volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de totale aankoopkosten van de woning.

Hiermee kan men bij aanvang honderden euro’s per maand besparen!  Groeit het inkomen na verloop van tijd, dan gaat het betalen van rente en aflossing hiermee in de pas lopen.


Voordelen van de starterslening
 

  •  de eerste jaren betaald men over deze lening geen rente en geen aflossing
  •  je kan meer lenen (max € 50.000,-)
     

Is de Starterslening overal beschikbaar?

De Starterslening is niet in het hele land vrij beschikbaar. Een gemeente kan ervoor kiezen om de Starterslening beschikbaar te stellen. De gemeente bepaalt ook de doelgroep (bijvoorbeeld: van minimumloon tot en met modaal) en het woningsegment (nieuwbouw, bestaande koopwoningen tot een bepaalde prijsgrens) of kiest ervoor om de Starterslening wijkgericht in te zetten om bijvoorbeeld de verkoop van corporatiehuurwoningen te stimuleren. Zo kan de gemeente dus optimaal inspelen op de behoeften en ontwikkelingen op de lokale woningmarkt. Klik hier voor de deelnemende gemeenten.
 
Rekenvoorbeeld:

Inkomen Man  €  30.000,-
Koopsom woning k.k  € 180.000,-
Benodigde hypotheek  € 200.000,-
Maximale hyptheek NHG  € 150.000,-
Starerslening gemeente  €  50.000,-                          


De € 50.000,- leent u van de gemeente zonder rente en aflossing. Bij een rente van 5% levert dit een besparing op van € 208,- euro per maand.